Focus op Fotografie: Zwart-witfotografie

Boektraining Zwart-witfotografie

Uitvoering
Workshop (met boek, 204 pagina's)
Trainer
Datum:
22 april 2020
Tijd:
10:00 - 17:00
Locatie:
de Gelderlandfabriek
Stationsweg 7
4101 NG Culemborg

Deze unieke opzet voorziet in een praktische 1-daagse training gebaseerd op het succesvolle boek 'Focus op fotografie; Zwart-witfotografie'.  De training wordt verzorgd door de auteur, Eduard de Kam. 

 De geschiedenis van de fotografie begint zonder kleur. En tot niet eens zo lang geleden was de meeste fotografie die je zag zwart-wit. Dat had te maken met de beperkte en kostbare mogelijkheden om kleurenfoto’s in drukwerk te gebruiken. Nu alles digitaal wordt gedaan, is kleurenfotografie net zo makkelijk en gangbaar als zwart-witfotografie ooit was.

Ondanks de moderne digitale kleurenfotografie blijft de monochrome foto waar de kleur uit is weggelaten een grote aantrekkingskracht uitoefenen op mensen die met fotografie bezig zijn.

In dit boek komt het verwerken van oude en nieuwe opnamen die op film gemaakt zijn aan de orde, zowel wanneer u een scanner gebruikt om ze te digitaliseren, als wanneer u ze met een digitale camera reproduceert. Daarnaast zijn er veel mogelijkheden om de kleur van een normale digitale foto te verwijderen en een zwart-witfoto over te houden. Het grootste deel van het boek gaat over het zorgvuldig verwerken van zwart-witfoto’s.

Videorecensie door Brian Dragstra:


Wat ga je in de training doen

1. Introductie

Het is een training aan de hand van het boek. Om alles mee te kunnen doen moet je een eigen computer meenemen met daarop digitale foto’s die je wilt omzetten in zwartwit.

We gebruiken Lightroom en Photoshop, er kunnen een paar dingen in Photoshop die niet mogelijk zijn in Lightroom, maar wel heel mooi zijn als je zwartwit foto’s bewerkt.

2. De basis

Er zijn drie soorten originelen als je zwartwit in digitale vorm wilt bewerken: Je kunt een scan van een negatief gebruiken, je kunt een zeldzame digitale camera gebruiken die alleen monochrome opnames maakt, maar de meest gebruikte mogelijkheid is om een in kleur gemaakte foto om te zetten in een versie zonder kleur.

3. Het effect

Met het verwijderen van kleur uit de foto verdwijnt er nog meer, de kleur bevat ook informatie en gevoel. Je moet dus zeker van zijn wat je wilt bereiken, In elk geval krijg je het effect, maar als je goed je best doet levert de omzetting wel extra mogelijkheden om op een andere en hopelijk betere manier te laten zien wat je wil laten zien met je foto’s.

4. De techniek

Er zijn heel veel manieren om de kleur uit een foto te verwijderen, maar inmiddels bevat de software daar één heel mooie methode voor zodat al de oude kunstjes niet meer nodig zijn. Je kunt daarbij al flink wat keuzes maken door de verschillende kleuren van je foto een eigen invloed te geven op het eindresultaat, ongeveer zoals dat vroeger ging met kleurenfilters bij de opname.

5. Het curve gereedschap

Bij het bewerken van zwartwit beelden is de curve één van de belangrijkste gereedschappen, makkelijker ook te gebruiken omdat je geen rekening meer hoeft te houden met het effect op de kleuren van dit gereedschap. In Photoshop kun je dit gereedschap ook gebruiken om slechts delen van de foto aan te passen.

6. Printen

Zwartwit leent zich voor het maken van afdrukken, maar er is wel een verschil tussen hoe je een foto op een scherm ziet en hoe het effect op papier is. Zeker op een klein scherm, van een telefoon bijvoorbeeld, zijn hoge contrasten en diepe zwarten heel aantrekkelijk. Bij grote afdrukken opo papier is het mooier wanneer je zorgt voor zoveel mogelijk doortekening. En keuzes voor het soort papier, glans of mat, hebben flinke invloed op het eindresultaat.

7. Voorbereiding als u zoveel mogelijk baat wilt hebben van de training:

• een scan van een zwartwit negatief. Om daar echt wat moois van te kunnen maken moet de scanner worden ingesteld op ‘dia’, 16-bits. Voor degenen die zoiets niet kunnen maken, u krijgt een voorbeeld toegestuurd.

  Kleuren foto’s , met een enorme voorkeur voor het RAW-bestandsformaat van de camera:

• Een foto van een structuur, denk aan houten planken, een bakstenen muur, of iets dat u mooi vindt.

• Een portretfoto.

• Een foto waar mensen op staan die ergens mee bezig zijn.


Locatie: De Gelderlandfabriek te Culemborg (naast het NS-station) Er is ruime (gratis) parkeermogelijkheid in de directe omgeving aanwezig.

Kosten: € 109,98 inclusief btw en inclusief het boek ' Zwart-witfotografie ', ter waarde van € 29,99

Koffie, thee, water en lunch zijn inbegrepen.

Wis filter
  • Eduard de Kam

    Eduard de Kam

    Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm waarin beschreven wordt...
    Kam K