Focus op Fotografie: Sportfotografie

Focus op Fotografie: Sportfotografie

Uitvoering
Paperback, kleur , 352 pagina's
ISBN
9789463560771
Gepubliceerd
2018
€ 39,99

Handig om te weten: van dit boek is een webversie beschikbaar. Als u zich registreert, krijgt u gratis toegang, plus relevante extra’s.

In de media zie je veel adembenemende sportfoto’s. Maar ls je het zelf probeert, haal je dat niveau meestal niet. Ik het boek Sportfotografie leer je waaraan dat ligt en wat je eraan kunt doen. Dat kan zonder dat je enorme investeringen in apparatuur hoeft te doen. In het boek wordt voor vijftig verschillende sporten uitgelegd hoe je ze op professioneel niveau vastlegt. Hieronder alvast wat tips om je op weg te helpen.

Bij sportfotografie heb je te maken met snel bewegende mensen. Om die scherp op de foto te krijgen maak je gebruik van prefocus, ook wel bekend als zone focus. Daarmee is het mogelijk om snelle sporten zoals wielrennen en autoracen toch scherp vast te leggen. Dit zijn zogenaamde zone-sporten, waarbij je weet op welke plek een sporter gegarandeerd mooi in beeld te brengen is. Daar kun je op anticiperen door vooraf scherp te stellen op een punt waar je deze actie verwacht, zoals bij hordelopen de plek waar de atleet over een vooraf door jou gekozen horde springt of bij het hoogspringen op het midden van de lat.

Hiermee omgaan is een kwestie van oefening en timing, maar wel een beproefde succesvolle methode, zeker in combinatie met geen diafragma van minimaal f/5,6 waardoor je een redelijk scherptedieptegebied krijgt. Als je de camera dan ook nog in de burst-modus zet, heb je altijd het juiste moment ertussen zitten in jouw sportfotografie.

Achtergrond

Het tweede aspect waar je op let, is de achtergrond. Die is zeer bepalend voor een foto en kan ook je sportfotografie maken of breken. Publiek op de achtergrond is altijd goed, zeker als de achtergrond vervaagd is, waardoor de spelers ervan loskomen. Denk ook eens aan blauwe lichten, bomen of struiken als achtergrond. Een achtergrond kan ook iets toevoegen aan een foto, ga hier bewust mee om en leer het te zien. Denk bijvoorbeeld aan de naam van de club, een grappig reclamebord of de naam van het evenement. Hiermee plaats je de foto in een context.

Het moment

In de sportfotografie draait alles om het juiste moment. Weet jij dit juiste, beslissende moment te pakken, dan is dat al de helft van het werk. In sommige gevallen is het volstrekt duidelijk wat het beslissende moment is, vaak is dat het hoogtepunt van de actie. Maar soms is het moeilijker om dat te bepalen, zeker wanneer je meerdere beelden van dezelfde actie hebt geschoten. Kies dan het moment dat voor jou als beslissend moment voelt.

Andere tips uit het boek

 • Als je emotie wilt vastleggen, doe dat dan zo dicht mogelijk bij de speler. Je zult zien dat de emotie dan veel sterker overkomt en binnenkomt dan met een telelens.
 • Zorg in ieder geval dat je op tijd klaar bent om je foto’s te maken en niet op het allerlaatste moment de camera nog moet instellen. Houd je vinger ontspannen op de ontspanknop, volg met je focuspunt de actie en druk af op het juiste moment.
 • In de sportfotografie geldt het principe dat je de ogen van de spelers moet kunnen zien, maar ook de bal. Ogen zijn de spiegel van de ziel en bij veel spelers valt de vechtlust en competitiedrift in hun ogen te lezen. Spelers kun je goed vergelijken met de gladiatoren uit de oudheid. Hun emotie, passie en bevlogenheid in een foto laten zien is mooi.

In het boek Sportfotografie staan nog veel meer tips, onder andere over camera-instellingen, hoe je afzonderlijke sporten het beste vastlegt, de workflow, Lightroom, het samenstellen van een portfolio of serie, het verkopen van je foto’s en algemene fotografische tips.

Wis filter
 • Huub Keulers

  Huub Keulers

  Huub Keulers is digitale communicatie specialist fotograaf opleider en woont in Elsloo (Lb). Naast sportfotografie is straatfotografie zijn andere passie. Contact met mensen en achter iedere hoek het onverwachte kunnen fotograferen is wat straatfotografie...
  Keulers K
 • Marcel van der Looij

  Marcel van der Looij

  Marcel van der Looij is werkzaam in de innovatie is freelancefotograaf en woont in Zoetermeer. Hij begon zijn carrière in 1979 als fotograaf bij het veilinghuis Sotheby s Amsterdam waar hij het vak van studiofotograaf leerde. Na jaren ontdekte hij dat...
  Looij L

Focus op Fotografie: Sportfotografie

1
Apparatuur, instellingen, feiten en fabels
Apparatuur
Camera-instellingen
Witbalans
RAW versus JPEG
Kleurruimte
Lichtmeetmethode
AF-ON-knop (Back Button Focus)
Autofocus Methodiek en Autofocus Cases
Expose To The Right (ETTR)
Auto-ISO
Cameratechnieken
Wat is een goede sportfoto?
Feit of fabel
2
Hoe doen ze het?!
Algemeen
Acrogym
Auto- en motorsport
Badminton
Basketbal
Biljarten
BMX en Freestyle BMX
Boksen
Cricket
Discuswerpen
Golf
Handbal
Hardlopen
Hockey
Honkbal
Hoogspringen
Hordelopen
IJshockey
Karten
Kogelstoten
Korfbal
Kunstschaatsen
Langebaanschaatsen
Obstacle run
Paardensport
Padel
Polo
Roeien
Rugby
Schieten
Schoonspringen
Shorttrack
Surfen
Tafeltennis
Tennis
Triatlon
Verspringen
Voetbal
Volleybal
Waterpolo
Wheeling
Wielrennen
Wildwaterkajakken
Wind- en sledehondenrennen
Zwemmen
Sportportret
Samenvatting en praktische tips
3
Workflow
Gebruik van de juiste software
Aanvullende workflowaspecten
Maak van je foto een kunstwerk
4
Voor de gevorderde sportfotograaf
Vraag feedback op je foto‘s
Een portfolio samenstellen
Een serie samenstellen
Je foto’s verkopen
Ontwikkel je eigen stijl
Beroepsorganisaties en perskaart
5
Inspirerende sportfoto’s
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Sportfotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over sportfotografie op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...