Focus op Fotografie: Straatfotografie

Focus op Fotografie: Straatfotografie

Jouw straatfoto’s naar een hoger niveau!

Uitvoering
Paperback, kleur , 216 pagina's
ISBN
9789463561921
Gepubliceerd
2020
€ 39,99

Goede straatfoto’s maken is gemakkelijker dan je denkt. De doorgewinterde straatfotografen Huub Keulers en Marcel van der Looij leren je in het boek Straatfotografie hoe je als fotograaf algauw meer succes behaalt op straat. In dit boek bespreken zij de handigste methodes en geven tips voor betere straatfotografie.

De grootste moeilijkheid voor beginners in de straatfotografie is dat zij geen mensen durven te fotograferen. Hoe kom je over je gêne heen om zomaar iemand die je niet kent te fotograferen? Hoe dwing je af dat er zich interessante taferelen voor je camera afspelen? Hoe zorg je voor de juiste belichting en scherpstelling? Deze vragen beantwoorden Huub Keulers en Marcel van der Looij in dit boek.

Contact met je onderwerp

Straatfoto’s worden veel beter als je dichterbij komt en contact maakt met je onderwerp. In het boek staan trucs om over je schroom heen te komen. Negentig procent van de mensen reageert positief als ze gefotografeerd worden. Soms is het al genoeg om ze toe te lachen of een beleefd knikje te geven. Je kunt ook de foto aan de mensen laten zien als je hem hebt gemaakt. Dan leg je uit waar je mee bezig bent, vraagt bijvoorbeeld of ze hem willen hebben en stuurt hem later. Het is handig om een verhaal te hebben over waar je mee bezig bent met je straatfotografie, dat zorgt voor een leuk gesprek. Als het klikt, mag je vaak zelfs nog meer foto’s van de mensen maken. Goede communicatie opent deuren en het is ook slim om bewust van dat spontane contact te genieten.

De guerrilla-methode

Voor de meer gevorderde fotograaf laten de auteurs een aantal methodes zien die je op straat kunt toepassen. Zoek bijvoorbeeld een plek uit waar veel mensen langskomen en waar een goede achtergrond is voor interessante straatfotografie. Ga daar dan zitten en wacht op wat er zich voordoet. Als jij op een vaste plek zit en mensen komen in jouw ruimte, dan kun je beter en ongedwongener fotograferen dan wanneer jij op ze af loopt en in hún ruimte komt. Een andere truc is de guerrilla-methode. Daarbij zet je de camera op een vast diafragma, waarbij je weet dat je een ruim genoeg scherptedieptegebied hebt, bijvoorbeeld F5,6. Vervolgens stel je handmatig scherp op een afstand van twee meter en dan kun je bijna blind fotograferen, want alles is binnen je scherptedieptegebied is dan scherp.

Piekmoment

Als je op een bankje gaat zitten, bijvoorbeeld op het grootste plein van de stad, met veel reuring, kijk dan goed om je heen of er iets interessants gebeurt. Observeer de actie en verplaats je in de mensen: kijk waar ze mee bezig zijn. Net als bij sportfotografie is er een piekmoment in hun gedrag en handelen. Je moet voor opvallende straatfotografie gevoel krijgen voor dat moment. Houd de camera voor je ogen zonder af te drukken. Kijk goed naar de scène en probeer het interessantste moment te vangen.

Gebruik een thema of onderwerp

Veel fotografen gaan op de bonnefooi aan de slag met straatfotografie. Zij denken niet na over wat ze willen fotograferen en leggen gewoon vast wat er zich toevallig voordoet. Dat kan veel beter. Als je zomaar gaat fotograferen, kom je vaak met niets thuis of met uitgemolken beelden die al vaak zijn gemaakt. Denk je van tevoren na over een thema of onderwerp, dan kun je betere momenten afdwingen.

Tip: ga ergens stil zitten en laat mensen jouw zone in lopen. Niet focussen op één persoon, maar op de situatie en de interactie.

Het boek Straatfotografie is staat vol tips en talloze inspirerende foto’s waar je direct mee aan de slag kan. Zowel de beginnende als de gevorderde straatfotograaf kan zich met dit boek zijn of haar straatfoto’s naar een hoger level te tillen.

Wis filter
 • Huub Keulers

  Huub Keulers

  Huub Keulers is digitale communicatie specialist fotograaf opleider en woont in Elsloo (Lb). Naast sportfotografie is straatfotografie zijn andere passie. Contact met mensen en achter iedere hoek het onverwachte kunnen fotograferen is wat straatfotografie...
  Keulers K
 • Marcel van der Looij

  Marcel van der Looij

  Marcel van der Looij is werkzaam in de innovatie is freelancefotograaf en woont in Zoetermeer. Hij begon zijn carrière in 1979 als fotograaf bij het veilinghuis Sotheby s Amsterdam waar hij het vak van studiofotograaf leerde. Na jaren ontdekte hij dat...
  Looij L

Focus op Fotografie: Straatfotografie

1
Straatfotografie nader bekeken
Inleiding
Wat is straatfotografie?
Hoe straatfotografie de laatste jaren is veranderd
Waarom zou je straatfotografie willen beoefenen?
Wat zijn de kenmerken van een straatfotograaf
Wat is een goede straatfoto?
Compositie
Een eigen stijl
Interview met Fokko Muller
2
Apparatuur, technieken en strategieën
Inleiding
Wat heb je nodig?
Het juiste moment vastleggen
De diverse technieken
Kleur of zwart-wit?
3
Beste plekken voor straatfotografie
Inleiding
De beste plekken voor straatfotografie
Interview met Jac Mostert
4
AVG, privacy en ethiek
Inleiding
Mag je op straat fotograferen?
De verschillende soorten ruimten
Ethiek en moraliteit
Interview met Julie Hrudová
5
Nabewerking
Inleiding
Gebruik van de juiste software
‘Shoot wide, crop tight’ of ‘shoot tight, crop tighter’?
Foto omzetten naar zwart-wit in Lightroom
Geef je RAW-bestand de JPG-look
Nadruk op het onderwerp leggen
Ruis verminderen
Verscherpen
Korrel toevoegen
Afdrukken
Foto’s geschikt maken voor online gebruik
Interview met Roy Coumans
6
Voor de gevorderde straatfotograaf
Inleiding
Vraag feedback op je foto’s
Een portfolio samenstellen
Een serie samenstellen
7
Inspirerende straatfoto’s
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Straatfotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over straatfotografie, op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...