Focus op Fotografie: Smartphone fotografie

Focus op Fotografie: Smartphone fotografie

Beheers de camera die je altijd bij je hebt

Uitvoering
Paperback, kleur , 224 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562140
Gepubliceerd
2021
€ 39,99

De fotografische mogelijkheden van een smartphone zijn veel groter dan de meeste mensen denken. In het boek ‘Smartphone fotografie’ laat professioneel fotograaf Jeroen Jazet zien hoe je met een paar extra trucjes en instellingen algauw veel betere foto’s maakt. Het is een boek vol eyeopeners op het gebied van apps en technieken, maar ook hoe je goede onderwerpen vindt en die het mooiste vastlegt.

Het is eigenlijk ongehoord dat mensen zo weinig gebruik maken van de fotografische mogelijkheden op hun smartphone. Iedereen weet dat het soms lang duurt voordat je een foto kunt maken omdat je eerst de camera-app moet openen. Maar dat hoeft helemaal niet. Je kunt meteen vanaf het beginscherm fotograferen, dat zorgt ervoor dat je minder belangrijke momenten mist bij smartphone fotografie.

Zo zijn er nog veel meer handigheden. Met een smartphone kun je bijvoorbeeld handmatig scherpstellen, de sluitertijd en ISO naar je hand zetten, rasters instellen, een hulplijn voor de horizon en zebrastrepen als waarschuwing voor overbelichting of onscherpte gebruiken. Bovendien kun je ter plekke mobiel beeldbewerken.

De volgende onderwerpen komen dan ook aan bod:

 • Basiskennis smartphonefotografie
 • Handmatig werken met de smartphone
 • Betere composities maken
 • Fotograferen van landschappen en portretten
 • Portretfotografie met de smartphone
 • Werken in RAW en HDR op de smartphone
 • Alternatieve camera-apps
 • Smartphone foto's meteen bewerken
 • Veel tips en trucs die je foto's nog spectaculairder maken

Standaard-app

Het eerste wat je kunt doen om meer succes te behalen is niet meer fotograferen met de standaard-app in je telefoon, maar met een externe app, bijvoorbeeld Adobe Lightroom, die gratis is. Je kunt prachtig de belichting ermee regelen en groot voordeel is dat je in het RAW-formaat kunt opnemen, wat je grote speelruimte geeft bij naderhand bijstellen van de belichting, een prachtige mogelijkheid in de smartphone fotografie. Meteen na de opname bewerken van je foto’s is een groot voordeel ten opzichte van een grote, professionele camera. Aan de hand van de twee belangrijkste apps: Snapseed en Lightroom, laat Jeroen Jazet zien hoe je snel je foto’s enorm kunt verbeteren.

Fotogenieke onderwerpen

In het eerste gedeelte van het boek behandelt Jeroen Jazet de basismogelijkheden en smartphone fotografie in het algemeen. Daarna volgen hoofdstukken over portretfotografie, landschap en close-up. Zo passeren de meest gefotografeerde onderwerpen de revue, waarvoor de handigste werkwijze wordt gegeven. Bij het fotograferen van een landschap, is de voorgrond bijvoorbeeld vaak te donker als je de lucht goed belicht, maar de lucht te licht als je de voorgrond goed hebt. Als je bijvoorbeeld een gebouw fotografeert met een reflectie, dan kun je die beter laten uitkomen als je ietsje onderbelicht. Als je gebruikmaakt van handmatig belichten kun je dat prachtig in de hand houden door alleen maar op het scherm te tikken en met schuifregelaars de belichting goed te zetten.

Scherpstellen

Handmatig scherpstellen is een mogelijkheid die je in de smartphone fotografie ook veel winst kan opleveren. Een smartphone heeft geen diafragma, maar desondanks kun je goed met de scherptediepte spelen door handmatig te bepalen waar je op scherpstelt. Dat is vooral bij close-up-opnamen erg handig. Als je bijvoorbeeld van dichtbij een bloem fotografeert, stelt de camera vaak op het verkeerde gedeelte scherp, bijvoorbeeld op wat het dichtst bij de lens zit of juist op een object in de achtergrond. Daarbij kun je veel winst behalen als je handmatig scherpstelt. Ook dit is gewoon weer een kwestie van op het scherm tikken.

In Focus op Fotografie: Smartphone fotografie geeft beroepsfotograaf Jeroen Jazet je nog veel meer tips om gauw veel betere foto’s te maken met je smartphone.

Wis filter
 • Jeroen Jazet

  Jeroen Jazet

  Jeroen Jazet (1972) is publiciteitsfotograaf en filmer. Hij begeleidt al jaren speciale fotoreizen naar fotogenieke bestemmingen als IJsland Georgië en Alaska. Daarnaast publiceert hij in fotomagazines en schrijft boeken over fotografie. Naast reclame-...
  Jazet J

Focus op Fotografie: Smartphone fotografie

1
De juiste basis
Inleiding
Wanneer gebruik je een smartphone?
Wanneer gebruik je een smartphone niet?
Camera’s
Inzoomen
Scherpstellen
Belichten
Flitsen
Fotograferen met de standaardapp
Fotograferen met Adobe Photoshop Lightroom
2
Betere portretten schieten
Inleiding
Het juiste licht
Lichtmeting bij portretten
Let op je standpunt
Achtergrond
Staand of liggend
Compositie
Aanvullende overwegingen
Selfies
3
Landschappen fotograferen
Inleiding
Compositie
Lucht in een landschap belichten
Dynamisch bereik
Bestandsformaten
Gebruik het raster
Kou en de camera
Verander het kleurprofiel voor meer sfeer
Tijdstip
Werkfoto’s
Panorama’s
Timelapse
4
Close-up- en macrofotografie
Inleiding
Scherpstellen
Echt macro
5
Nabewerking
Inleiding
Snapseed
Adobe Photoshop Lightroom
Bewerken met Lightroom
Selectieve bewerkingen toepassen
Vlekken en ongewenste objecten verwijderen
Foto’s uitsnijden
Geometrisch perspectief herstellen
Afbeeldingen delen
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Smartphone fotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over smartphonefotografie, op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...