Focus op Fotografie: Huisdieren fotograferen

Focus op Fotografie: Huisdieren fotograferen

De ideale werkwijze voor aandoenlijke beelden

Uitvoering
Paperback, kleur , 192 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562348
Gepubliceerd
2021
€ 36,99

Hoe maak je een goede foto van je huisdier? Waar moet je op letten voor wat betreft apparatuur, opnametechniek, verlichting en belichting bij het fotograferen van huisdieren? Kun je beter buiten fotograferen of lukt het ook binnenshuis? Hoe trek je de aandacht van je hond of kat? Deze vragen worden beantwoord in het boek Huisdieren fotograferen. Je krijgt alle gereedschappen en methodes aangereikt om prachtige foto’s met een professionele uitstraling te maken van huisdieren.

Je huisdier is een model dat je altijd bij de hand hebt. Het is doorgaans fotogeniek, je hebt tijd om het uitgebreid te observeren zodat je het op de juiste manier kunt fotograferen. Je krijgt steeds weer nieuwe kansen, omdat dieren zich vaak van hun leukste kant aan je laten zien. In dit boek leer je om van je huisdier een professionele foto te maken waarop je trouwe viervoeter of gevederde vriend in al zijn glorie tot zijn recht komt. Omdat je vaak kunt oefenen, kun je ervoor zorgen dat je fotografie enorm vooruitgaat. Als je het goed doet geeft dat enorme voldoening. Het boek leert je de juiste werkwijze voor het fotograferen van honden, katten, paarden en kleine knaagdieren. Je krijgt tips over hoe je ideeën bedenkt voor aansprekende foto’s, het moment naar je hand zet, compositie en standpunt bepaalt en hoe je met dieren omgaat zodat zij zich van hun meest fotogenieke kant laten zien.

Werkwijze

In het boek is veel aandacht voor de verschillende soorten camera’s, objectieven voor elk budget, verlichting en accessoires, zoals draagbare flitsers, continulicht, natuurlijk licht en reflectieschermen, achtergronden en andere accessoires. Mark Moed legt van alle apparatuur uit hoe je die instelt en op ideale wijze inzet bij het fotograferen van huisdieren. Daarnaast wordt uitgebreid ingegaan op opnametechniek. Zowel het instellen van de camera als het vinden van het juiste standpunt en kijkrichting en het bepalen van de juiste compositie. Verschillende ideeën hiervoor passeren de revue, met de bijbehorende voorbeelden, die je zelf kunt toepassen.

Tips van professionals

In het boek is voornamelijk aandacht voor het fotograferen van gezelschapsdieren. Dat zijn meestal honden en katten, maar er zijn ook interviews met fotografen die zich hebben gespecialiseerd in bij voorbeeld paarden, vogels en zelfs knaagdieren.

In het boek staan schitterende foto’s van huisdieren met uitleg over hoe je zelf een soortgelijk resultaat kunt bereiken. Je neemt een kijkje in de keuken van acht meesterlijke fotografen die uitblinken in het fotograferen van huisdieren. Het zijn Marloes van Antwerpen, Ingrid van Ek, Haron Haghuis, Arjen Hartog, Monica van der Maden, Femke Puijman, Laura Vlaanderen en Saskia Weijman. Zij leggen je hun werkwijze en trucs haarfijn uit. Je raakt daardoor geïnspireerd en krijgt alle handvatten om je huisdier op adembenemende wijze vast te leggen. Verder is er aandacht voor de beste locaties in Nederland.

Nabewerking

Nabewerking is bij foto’s van huisdieren enorm belangrijk. Mark Moed heeft een heel hoofdstuk ingericht over de ideale nabewerking van dierenfoto’s. De beste trucs in Lightroom en Photoshop passeren de revue en je leert hoe je elke foto van een dier, in elke situatie die je kunt tegen komen, voorziet van de ideale nabewerking voor een professioneel ogend resultaat.

Tips uit het boek

  • Tijdens wandelingen kom je vaak andere mensen tegen met fotogenieke honden. Maak daar contact mee en vraag of je hun huisdieren mag fotograferen. Het levert je mogelijke klanten op.
  • Bestudeer het gedrag van je huisdier. Daardoor kun je voorspellen wat een leuke situatie is om vast te leggen.
  • Plaats katten en kleine honden op een opnametafel. Je kunt daar kunstlicht omheen zetten en je dier op gelijke hoogte fotograferen.
Wis filter
  • Mark Moed

    Fotograaf Mark Moed houdt zich onder meer bezig met huwelijks- en uitvaartfotografie. In zijn creatieve werk concentreert hij zich op reis- en landschapsfotografie waarbij hij vaak infraroodtechnieken gebruikt. Als dierenliefhebber haalt hij vaak dieren...
    Moed M

Focus op Fotografie: Huisdieren fotograferen

1
Camera’s
Inleiding
Camera’s
Echte camera
Spiegelreflex- en systeemcamera
Sensorformaat
2
Objectieven
Inleiding
Cropfactor
Scherptediepte
Bokeh
Zoomobjectieven
Primes
Minimum instelafstand
Groothoek?
Alternatieven
Tweedehands
China en Korea
Handmatig
Lensadapters
Slimme adapters
3
Verlichting en accessoires
Flitslicht
Bestaand en continulicht
Reflectieschermen
Achtergrond
Statief
Accessoires
4
Opnametechniek
Inleiding
Buiten fotograferen
Belichting
Houdingen
Kijkrichting
Beweging
Hit-and-miss
Diepte suggereren
5
Compositie
Inleiding
Regel van derden
Gulden snede
Symmetrie
Weerspiegeling
Doorkijkjes
Vormen en patronen
Invoerende lijnen
Uitsnede
6
Locaties
Inleiding
Stad
Katten
Paarden
Afsluitdijk
7
Inspiratie
Ervaring opdoen
Inspiratie
8
Humor
De rol van humor
9
Foto’s optimaliseren
Afwerking
Raw versus jpeg
DNG
Software
Plug-ins
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Huisdieren fotograferen hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over dierenfotografie, op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...