Focus op Fotografie: Analoge fotografie

Focus op Fotografie: Analoge fotografie

Spannend en magisch fotograferen

Uitvoering
Paperback, kleur, 160 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562768
Verwacht op
29 september 2022
€ 34,99 € 29,99 (actieprijs t/m 28-9-2022)

Analoog fotograferen is weer helemaal terug! Of eigenlijk is het nooit helemaal weggeweest. Het leek er even op dat de digitale fotografie al de oude technieken om foto’s te maken overbodig had gemaakt. Maar de charme van het werken met oude camera’s, film, chemie en een donkere kamer waar de spanning van het wachten op het resultaat deel van uit maakt is duidelijk weer in populariteit gestegen.

Het boek biedt aan fotografen die deze vroegere manier van werken niet of onvoldoende kennen een flinke handreiking om aan de slag te gaan. Er is een klein overzicht van de soorten camera’s waar je uit kunt kiezen. Wat voor type film gaat daarin en hoe plaats je de film eerst in de camera en later in de ontwikkeltank als je zelf in de donkere kamer aan het werk wilt gaan. De technische basis van het fotograferen komt aan de orde, je moet bij de meeste oudere camera’s immers alles zelf instellen om een goed belicht negatief te krijgen. Denk aan ISO-waarde voor de filmgevoeligheid, de belichtingstijd en het diafragma die je dan op basis van de lichtmeting moet instellen. De dingen die je nodig hebt voor het werken in de donkere kamer om de belichte film te ontwikkelen en daarna het maken van proefstroken en de afdrukken, inclusief de technieken die als ‘doordrukken’ en ’tegenhouden’ bekend staan, worden allemaal uitgelegd zodat je tenminste weet waar je moet beginnen om de afdruk te krijgen die echt helemaal naar je zin is.

Er is ook aandacht voor enkele alternatieve fotografische technieken zoals de blauwdruk en afwijkende opties voor het ontwikkelen van films zoals ‘cross-processing’. Uiteraard is er ook aandacht voor de combinatie van analoog opnemen en digitaal verwerken.

Wis filter
  • Eduard de Kam

    Eduard de Kam

    Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm waarin beschreven wordt...
    Kam K

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Analoge fotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over fotografie op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...