Focus op Fotografie: Analoge fotografie

Focus op Fotografie: Analoge fotografie

Spannend en magisch fotograferen

Uitvoering
Paperback, kleur , 160 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562768
Gepubliceerd
2022
van € 39,99 voor € 27,99 met couponcode

Analoge fotografie is springlevend! Onder fotografiestudenten was het al populair vanwege de artistieke uitstraling, de mogelijkheid om je ermee te onderscheiden als fotograaf en de behoefte van de makers om echte foto’s te maken: unieke objecten. Jonge fotografen hebben de analoge fotografie nu ontdekt en beginnen er massaal mee te experimenteren. De charme van het werken met oude camera’s, film, chemie en een donkere kamer waar de spanning van het wachten op het resultaat deel van uit maakt, is duidelijk weer in populariteit gestegen.

Focus op fotografie: Analoge fotografie biedt fotografen die deze vroegere manier van werken niet of onvoldoende kennen alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan. Het geeft dan ook een overzicht van de soorten camera’s waar je uit kunt kiezen, wat voor type film daarin gaat en hoe je de film eerst in de camera plaatst en later in de ontwikkeltank als je zelf in de donkere kamer aan het werk wilt gaan. De technische basis van het fotograferen komt aan de orde; je moet bij de meeste oudere camera’s immers alles zelf instellen om een goed belicht negatief te krijgen. Denk aan ISO-waarde voor de filmgevoeligheid, de belichtingstijd en het diafragma die je dan op basis van de lichtmeting moet instellen. De dingen die je nodig hebt voor het werken in de donkere kamer om de belichte film te ontwikkelen en daarna het maken van proefstroken en de afdrukken, inclusief de technieken die als ‘doordrukken’ en ’tegenhouden’ bekend staan, worden allemaal uitgelegd zodat je precies weet waar je moet beginnen om de afdruk te krijgen die echt helemaal naar je zin is. Alle soorten film; kleur, zwart-wit, diafilm en afdrukmateriaal komen aan de orde, evenals ontwikkelen en technieken als crossprocessing en blauwdruk. Zelfs het ideaal belichten van de verschillende dragers ontbreekt niet en daarbij is een speciale plaats ingeruimd voor het zonesysteem van Ansel Adams.

Edele procedés

In het boek komen de meeste soorten film en ontwikkelmethoden aan bod. Van elke methode worden de ideale omgang daarmee en de voordelen besproken. De ouderwetse edele fotografische procedés passeren daarbij ook de revue en daarvan wordt uitgelegd hoe je die tegenwoordig kunt inzetten voor ideale analoge fotografie.

Hybride fotografie

Gemengd werken is een veelvoorkomende praktijk voor de fotograaf die analoog wil inzetten. Hierbij wordt opgenomen op film die ontwikkeld wordt en daarna gescand en digitaal bewerkt. Je gebruikt daarbij het beste van twee werelden: de tijdloze schoonheid van het analoge materiaal en het gemak van de digitale verwerking. Het boek doet voor al deze onderdelen de mogelijkheden en ideale processen uit de doeken. Ook omzetten naar zwart-wit en de beste beeldbewerkingsmethoden komen uitgebreid aan de orden. Een speciale plaats is ingeruimd voor het reproduceren en digitaliseren van analoge oeuvre- en archieffoto’s.

Authentiek

Focus op fotografie: Analoge fotografie is een uitgebreid instructieboek om alle mogelijkheden van de analoge fotografie te leren kennen. Professionele fotografen genieten ook weer van de aloude voordelen, zoals het feit dat er vaak in de lichtste delen van de opname nog informatie te halen is en de prachtige filmkorrel die digitaal nog moeilijk authentiek te reproduceren is. Bovenal is analoge fotografie een prachtig proces dat nog steeds springlevend is. Al was het maar om het genoegen dat je beleeft aan het onder de knie krijgen van de onvoorspelbaarheid van het proces en het werken met echte foto’s die hierbij unieke objecten zijn, want ze zijn allemaal verschillend.

Wis filter
  • Eduard de Kam

    Eduard de Kam

    Eduard de Kam is fotograaf en deskundige op het terrein van digitale fotografie en kleurbeheer. Hij is verbonden aan het Nederlands Instituut Digitale Fotografie in Haarlem (NIDF). Het NIDF publiceert onder andere de NIDF-norm waarin beschreven wordt...
    Kam K

Focus op Fotografie: Analoge fotografie

1
Inleiding
Fotografie
Toch analoog?
Of toch niet?
Of toch maar wel?
Gemengd werken
Eigenschappen
2
De fantastische geschiedenis van de fotografie
Uitvinding van de fotografie
Camera obscura
Spiegel
Brillen
Objectief
Zilver
Drie uitvinders
Kleur
Diepte
Drukwerk
3
Lichtgevoeligheid
Inleiding
Alternatieve processen
Niet op zilver gebaseerde processen
Kleur
4
Fotogram
Inleiding
Cyanotype
Belichten
Fixeren
Negatief
Fotogram op fotopapier
Proefstroken
5
Camera
Inleiding
Ontwikkelingen
Elektronica
Objectief
Fotograferen
Pinhole camera
6
Opnamemateriaal
Inleiding
Filmformaten
Rolfilm
Kleinbeeld
Instellingen
Fotopapier
7
Instellingen
Compositie
Belichten
Filmgevoeligheid
Licht meten
Belichtingstijd/sluitertijd
Diafragma
Schwarzschild-effect
Stops
Scherpte en scherptediepte
8
Zwart-witnegatieffilm
Negatieffilm belichten
Zonesysteem
Film ontwikkelen
Ontwikkeltank
Chemie
Ontwikkelen
Monobath
Opbergen
Spannend
Gelukt?
Wat staat er op?
9
Doka
Het woord ‘doka’
Droge werkplek
PE of bariet
Natte tafel
Afdruk maken
Doordrukken en tegenhouden
Stijl
Ontwikkelen
Spoelen
10
Tussen zwart-wit en kleur
Inleiding
Blauwe lucht
11
Kleurnegatief
Inleiding
Kleurnegatieffilm ontwikkelen
Gebruiken
Bekijken
12
Diafilm
Inleiding
Opbouw
E-6-ontwikkeling
Belichten
13
Afwijkend ontwikkelen van films
Ontwikkelen volgens de regels
Forceren
Ander soort film
Kleurnegatief en zwart-witontwikkelaar
Crossproces
Zwart-witfilm omkeren
14
Fotopapier als opnamemateriaal
Sprookje?
Ontwikkelen
Washifilm
15
Gemengd werken
Inleiding
Van film naar digitaal
Reproduceren
Digitaal bewerken
Digitaal naar afdruk
Kleurenfotografie
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Analoge fotografie hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over fotografie op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...