Focus op Fotografie: Van maken tot raken

Focus op Fotografie: Van maken tot raken

In vijftig stappen van idee naar fotoproject

Uitvoering
Paperback, kleur , 192 pagina's
Auteur
ISBN
9789463562164
Gepubliceerd
2021
€ 39,99

Foto’s die mensen raken, beginnen met een aansprekend idee. Voeg hier je eigen stijl aan toe en werk zo aan een meeslepend project. Hoe bedenk je een goed idee en hoe voer je dat uit in een eigen stijl? Dat leer je met het boek Van maken tot raken van Diana Bokje. Bovendien word je geholpen om over je blokkades als fotograaf heen te komen en leer je met meer zelfvertrouwen te fotograferen.

Elk fotoproject of mooie serie begint met een droom van de maker. Auteur, fotograaf en fotografiedocent Diana Bokje helpt je om die droom bij jezelf te herkennen en te ontwikkelen tot een aansprekende fotoserie of presentatie. Middels een stappenplan vind je de antwoorden op de volgende vragen: hoe bedenk je een idee, hoe verrijk je dat, hoe maak je er een boeiend project van, hoe leg je het vast met je eigen handtekening, hoe laat je elke foto meer spreken, hoe ga je om met twijfels, hoe zet je door en hoe breng je een project tot voltooiing? Het boek brengt je als fotograaf van droom naar een voor jou unieke en voor anderen aansprekende fotografische werkelijkheid. Diana Bokje is je mentor op papier, een zelfhulpboek voor fotografen.

Stappenplan

In het boek van Diana Bokje staat een stappenplan van vijftig stappen, waarmee je wordt meegenomen van droom tot vastomlijnd idee en uiteindelijk naar een afgerond fotoproject. Dat kan een serie zijn, maar ook een expositie of een boek. Voor al deze uitingsvormen staat het boek vol met tips over waar je aan moet denken om ze tot een succes te brengen. Bovendien kun je met het boek jouw eigen voorkeuren en manier van fotografen die het beste ligt achterhalen. Daardoor ontwikkel je snel een eigen handtekening in je foto’s.

Doel stellen

Het boek biedt ook uitkomst bij het uit de weg ruimen van je eigen blokkades. Daardoor ga je gerichter en zonder ruis op je doel af en leer je met meer zelfvertrouwen te fotograferen. Auteur Diana Bokje leert je een doel stellen dat je eerst opdeelt in subdoelen die gemakkelijk haalbaar zijn. Een project is haalbaar wanneer het binnen je bereik ligt en er meer dan één manier is om je doel te bereiken. Het boek staat vol met vragen die je aan jezelf kunt stellen om dit proces gemakkelijker te maken.

Andere tips uit het boek van Diana Bokje:

  • Bekijk je eigen archief eens goed. Wat voor foto’s maak je? Is er een lijn in te herkennen? Zijn er dingen die je vaak fotografeert? Wat gaat je gemakkelijk af? Dit is de eerste stap in het ontdekken van je eigen stijl.
  • Als je tot een interessant idee of concept bent gekomen, ga dan niet meteen fotograferen. Probeer het idee eerst nog te verrijken. Wat kun je er nog bij bedenken? Kun je het vergroten? Of juist verkleinen? Kun je het combineren met andere dingen? Zo krijgt het idee meer vorm en kom je op een plan voor het fotograferen.
  • Werk in serie. Elk onderwerp heeft een verhaal in zich. Dat kun je met een enkele foto vaak niet laten zien, maar wel als je in serie werkt.
  • Word je bewust van het verschil tussen vorm en inhoud. Een foto waarin alleen aan techniek en vorm is gedacht, wordt vaak een saai plaatje. Als je bedenkt wat je wilt vertellen met een foto, sla je de juiste weg in naar meer diepgang.
Wis filter
  • Diana Bokje

    Als fotocoach geeft Diana Bokje fotografen het gereedschap en de inspiratie om hun fotografie visie creativiteit en zeggingskracht te ontwikkelen zodat zij anderen kunnen raken met hun foto s. Het fotograferen zit mij in het bloed. Ik ben opgegroeid in...
    Bokje B

Focus op Fotografie: Van maken tot raken

1
Dromen met open ogen
Inleiding
Het noorderlicht
Van doelstelling naar doelstemming
Stretchen en stressen
Obstakels
Hulpbronnen
De rol van je innerlijke criticus
De weerstand te lijf
2
Visie
Inleiding
Ontdek de auteur in jezelf
Wat is jouw doel?
Ontdek jouw thema’s
Waarden
Visie
3
Eigen stijl
Inleiding
Compositie
Standpunt
Sfeermakers
Jouw eigen stijl
4:
Het gouden ei
Inleiding
Blijven spelen
Wat is je onderwerp?
De diepte in
Ruim je blokkades op
Gemoedstoestand
Onderzoeken
Associëren
Tijd voor rust
De gouden inval
De keuze
Verrijken
Gebruik je zintuigen
Metaforen
5
De kracht van een serie
Inleiding
Wie is jouw publiek?
Waarom een serie?
6
Beeldkracht
Inleiding
Je verhaal verbeelden
Aanpak
Drie-eenheid
Kadreren
Op welke toon wil je spreken?
Tijd om op pad te gaan
7
Fotograferen en reflecteren
Inleiding
Werkwijze
Voorbereiding
Hoe beweeg jij als fotograaf?
Standpunt en objectief
Benadering van je onderwerp
Fotograferen en reflecteren
De titel als kapstok
Kernbeeld
Selectie
8
Mindful fotograferen
Inleiding
Contemplatieve fotografie
Filters
Selectie
9
Selecteren
Inleiding
Samenhang
Eerste selectie
Symfonie
Afscheid nemen
Wat ontbreekt?
Laatste blik
Presentatievorm
10
Presenteren
Inleiding
Waarom?
Je werk presenteren
Sociale media
Website
Tentoonstelling
Fotoboek
Wedstrijden
Financiering
Aanbevolen boeken
Index

Meer lezen? Op onze zustersite blog.computercreatief.nl publiceren wij en onze auteurs regelmatig interviews en artikelen met nuttige tips, trucs en andere lezenswaardigheden.

Bij Focus op Fotografie: Van maken tot raken hebben wij de volgende aanvullende artikelen gevonden:


Results of blog query (this text will be replaced...)

Meer artikelen over fotografie op ComputerCreatief.nl

Relevante blogs zoeken...