Alfred Schmits

Alfred Schmits

Alfred Schmits begon zijn bestuurlijke loopbaan in 1986 als directeur Automatisering en organisatie bij het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Begin jaren negentig werd hij gevraagd als senior consultant bij de stichting Het Expertise Centrum, die de overheid op topniveau ondersteunde met het leveren van contra-expertises op projecten met een grote maatschappelijke invloed. Als member off the board bij Origin Nederland, met verantwoordelijkheid voor strategie en organisatie, verdiepte hij zijn ervaring als bestuurder.

Vervolgens maakt hij de overstap naar Escador, een bedrijf gericht op de ontwikkeling van innovatieve strategie├źn voor grote ondernemingen. In die periode heeft hij met de portefeuille Strategie en innovatie circa 150 bedrijven, waaronder een flink aantal beursgenoteerde, geadviseerd over toekomstig handelen. Daarnaast ontwikkelde hij specifieke trainingen voor de top van bedrijven om belangrijke strategische klantcontacten op een persoonlijke wijze in te kleuren.

Tussen 1996 en 2000 gaf hij managementtrainingen bij NS en sinds 2015 is hij als bestuurscoach betrokken bij de ontwikkeling van de NS naar een klantgerichte organisatie. Verschillende managementteams hebben samen met Alfred stappen gezet om daaraan bij te dragen. Hij was betrokken bij de bestuurlijke begeleiding van de herstructurering en de herinrichting van NS, de planvorming voor de ontwikkeling van het walpersoneel en de inrichting van managementteams in diverse geledingen van de organisatie.